vrijdag 26 maart 2010



Dit filmpje is door een collega in Beverwijk gemaakt tijdens Nederland Doet.
Een aantal leerlingen (opvallend dat het alleen jongens waren)van het Kennemer College Beverwijk hadden zich aangemeld voor vrijwilligerswerk in de bibliotheek.
Hun opdracht was: Maak een promotiefilmpje voor de bibliotheek.
Er zijn 3 filmpjes gemaakt maar deze vond ik het leukst. Wil je ze alle drie zien ga dan naar you tube en tik in : bibliotheek IJmond Noord.
Dezelfde avond stonden de films al op You Tube en kwamen er via de mail al positieve en enthousiaste berichten van de leerlingen binnen.
Natuurlijk een ontzettend leuk idee om leerlingen te betrekken bij de bibliotheek maar ook, door het op you tube te zetten, om iedereen te laten zien wat je zoal doet in de bieb.
Wij zouden bijoorbeeld opnames kunnen maken van onze activiteiten.

Ik gebruik zelf you tube regelmatig om muziek te zien en te horen.

Podcast

Heel handig. Vaak zit ik in de auto als er een boekenprogramma op de radio is en kan ik een deel horen.Eenmaal op plaats van bestemming moet ik de radio uitdoen dus mis ik een deel. Via podcast luisteren op momenten naar eigen keuze is natuurlijk superhandig. Er zullen ook ongetwijfeld programma's zijn die ik niet ken dus ik ga eens op zoek.
Voor mij een goede bron van informatie.
Voor de klant zouden we een een link naar een goed boekenprogramma op de site kunnen zetten (uiteraard met toestemming van het programma).

maandag 15 maart 2010

13 google docs

Google docs lijkt me handig. Ik heb het zelf nog nooit gebruikt maar ik zie wel in dat het een stuk handiger is dan constant nieuwe versies van documenten te mailen.
Ik heb een document wat ik onlangs heb geschreven geplaatst en dat ging vrij eenvoudig.

12:Twitter

Ik heb zelf niet de behoefte om een twitteraccount aan te maken. Ik klets zowiezo al niet zoveel en als ik klets doe ik dat liever oog in oog bij een etentje of tijdens een uitje. Verder klets ik veel tegen mijzelf dan kan ik daar niet later op aangesproken worden, dus lul ik maar een eind raak en geef ronduit mijn mening. Gestoord? Ja, waarschijnlijk wel, maar niemand heeft er last van.
Twitteren is niks voor mij. Veel te veel mensen luisteren/lezen dan mee.
Natuurlijk zie ik ook wel weer voordelen bij het twitteren. Informatie, bevindingen en meningen binnen bibliotheekland zijn snel gevonden en je kunt erop reageren.
Dus wie weet zal zelfs ik het ooit gaan gebruiken als ik bijvoorbeeld wil weten hoe de dvd/cd-bakken van Jan David Hanraat in andere bibliotheken beleefd worden.

maandag 8 maart 2010

11. Wiki's

Wederom zie ik met wiki's kansen voor leeskringen. Voor diegenen die ook digitaal graag lezen en schrijven is een leeskring online (op een wiki)prima. De leden van de kring kunnen door het hele land (of zelfs buitenland) wonen, je hoeft niet allemaal op hetzelfde moment online te zijn. en je kunt rustig nadenken voordat je je mening geeft.
Op de wiki zou je ook plaats kunnen reserveren voor een soort prikbord waarop mensen zich kunnen melden als ze een leeskring zoeken al of niet digitaal. Ook zou je op het bord een oproep kunnen doen wanneer je een bepaalde titel een keer wil bespreken. Kortom mogelijkheden zat.

Verder maak ik natuurlijk ook dankbaar gebruik van Wikipedia. Maar ik gebruik het om te lezen en niet om zelf bij te schrijven.

In de bibliotheek zou het intern een idee kunnen zijn om elkaars kennis (van collega's) inzichtelijk te maken. Er zijn zat collega's waarvan wij de interesse en kennis niet van weten. Je zult versteld staan.
Leuk om van elkaar te weten wat je hobby's zijn maar ook om advies te vragen.