maandag 8 maart 2010

11. Wiki's

Wederom zie ik met wiki's kansen voor leeskringen. Voor diegenen die ook digitaal graag lezen en schrijven is een leeskring online (op een wiki)prima. De leden van de kring kunnen door het hele land (of zelfs buitenland) wonen, je hoeft niet allemaal op hetzelfde moment online te zijn. en je kunt rustig nadenken voordat je je mening geeft.
Op de wiki zou je ook plaats kunnen reserveren voor een soort prikbord waarop mensen zich kunnen melden als ze een leeskring zoeken al of niet digitaal. Ook zou je op het bord een oproep kunnen doen wanneer je een bepaalde titel een keer wil bespreken. Kortom mogelijkheden zat.

Verder maak ik natuurlijk ook dankbaar gebruik van Wikipedia. Maar ik gebruik het om te lezen en niet om zelf bij te schrijven.

In de bibliotheek zou het intern een idee kunnen zijn om elkaars kennis (van collega's) inzichtelijk te maken. Er zijn zat collega's waarvan wij de interesse en kennis niet van weten. Je zult versteld staan.
Leuk om van elkaar te weten wat je hobby's zijn maar ook om advies te vragen.

2 opmerkingen:

  1. Een wiki-leeskring had ik ook bedacht. Zou het niet leuk zijn dat eens een jaartje intern te doen?
    Zeker nu we zo weinig nieuwe boeken meer zien en ze straks helemaal plankklaar binnenkrijgen misschien. Ook leuk voor het contact, dan wel graag met eigen namen.!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Je moet je natuurlijk afvragen wat jouw project zo uniek maakt dat mensen nou juist van jouw dient gebruik gaan maken. Zijn er soortgelijke alternatieven waar je gebruik van kunt maken. Kijk eens op de Boekensalon. Geen wiki, maar wel een 2.0 initiatief waar mensen hun ei in kwijt kunnen als het gaat om leeskringen.

    Juist een wiki lijkt heel makkelijk te realiseren, maar blijkt in de praktijk erg lastig te onderhouden. Je moet constant er aan blijven trekken en mensen er toe bewegen hun kennis toe te voegen. Intern zou zeker kunnen, maar dan moet je er voor zorgen dat daar unieke informatie staat waar medewerkers niet zonder kunnen. We zijn nogal eens geneigd om informatie ook nog eens te mailen en op papier uit te delen. Waarom zou je dan nog op de wiki kijken.

    BeantwoordenVerwijderen