woensdag 21 april 2010

21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi


Het wordt steeds makkelijker om je eigen bibliotheek samen te stellen en dit ook nog te voorzien van opmerkingen.
Onze eigen nieuwe website gaat natuurlijk ook al helemaal die kant op. Voor de meeste mensen die niet veel achter de computer zitten nog een hele kluif. Maar gelukkig kunnen zij nog gewoon op onze oude catalogus kijken. En wie weet worden ze thuis achter hun scherm toch nieuwsgierig en klikken zo nu en dan door.
Het is toch heerlijk om je favoriete boeken in een lijst te zetten en dan ook nog geadviseerd te worden voor eventuele andere titels of schrijvers.
Wil je graag je mening geven over een titel dan kan dat ook. Of de mening van anderen lezen en daar op reageren.
Mogelijkheden zat. Hoewel het wel erg veel is voor wederom diegenen die niet veel achter de computer zitten. Bij de oefenopdrachten van ding 21 zaten al weer zoveel links dat je soms moet zuchten "nog meer leeswerk".Ik heb het dan ook gedoseerd gelezen.
Natuurlijk zijn er tal van mogelijkheden voor de bibliotheken. Het is toch fantastisch dat we nu ook een kijkje kunnen nemen in kasten in andere landen.
Ach, en zo nu en dan is men gewoon computermoe.

1 opmerking:

  1. Je hoeft echt niet alles te lezen ;-) Zo te zien begrijp je het en zie je ook de beperkingen. Juist voor de mensen die weinig de computer gebruiken zijn veel 2.0-toepassingen te hoog gegrepen. Lang niet iedereen zal bereid zijn deel te nemen en zijn opmerkingen achter te laten in de catalogus. En als je dan nagaat hoeveel titels in de catalogus zitten, dan kan het niet anders zijn dan dat slechts een beperkt deel wordt voorzien van user generated content. Maar op den duur za het zo (moeten) zijn dat alle catalogussystemen hun data uit moeten wisselen en dus ook de door gebruikers toegevoegde opmerkingen en waarderingen. Dan pas wordt het een krachtig hulpmiddel.

    Rose-marie Callewaert (Vlaams Centrum voor Openbare Bibliotheken (VCOB)) gaf onlangs tijdens het DBUpdate congres een mooi kijkje in de keuken van de sociale catalogus, met gebruikscijfers.

    BeantwoordenVerwijderen