woensdag 21 april 2010

23 Mijn evaluatie

Echt favoriete dingen had ik niet. Wat ik voor mijzelf leuk vond om te doen was het maken van een cover van een tijdschrift (was echt trots dat het lukte) en LibraryThing vond ik erg leuk (heerlijk om mijn boekenkast weer eens rustig te bekijken).Delicious was een eye-opener en zal daar zeker in actief blijven zoeken.
Ik heb wel ontdekt dat er een hele bibliotheekwereld nog buiten het gebouw ligt die ik nog niet kende. Het is wel erg veel om allemaal bij te houden dus je zult keuzes moeten maken en elkaar zo nu en dan tippen.

Ik had zelf om deze cursus gevraagd om op de hoogte te blijven. Dat is wel gelukt. Ik heb veel geleerd en geprobeerd. Om bij te blijven zal ik de volgende cursisten blijven volgen en zo nu en dan de dingen weer eens actief bekijken.
Ik kan nu in ieder geval meepraten en wie weet nog eens wat zinnigs zeggen.

23 dingen was voor mij een manier om op de hoogte te raken van bibliotheek 2.0 en zal er zeker actief aan meewerken.



ding 24 zal ik op een later tijdstip goed bekijken. Ik ben nl. deze week vrij en had allerlei plannen waar niet al te veel van terecht is gekomen. Ach ja, 2.0 is natuurlijk niet alleen voor mijn werk interessant.
Nu ga ik mijn handen op een andere manier gebruiken nl. met een strijkstok en cello.

22.Bibliotheek 2.0 en de toekomst van bibliotheken

De uitspraak De bibliothecaris als trendspotter trekt mij zeer. Ik doe hier al druk mijn best voor maar moet eerlijk toegeven dat ik er meer mee kan doen. Meer mijn kennis delen met de (Digitale) klant. En natuurlijk ook met collega's over de hele wereld, hoewel ik niet het idee heb dat ik nou zoveel nieuws heb te zeggen voor mijn collega's.Maar een discussie kan nooit kwaad.
Bibliotheek 2.0 leent zich hier natuurlijk uitstekend voor.
Om ook de klant te bereiken die geen interesse toont voor het web zullen we toch echter de boer op moeten. En dat moet in eerste instantie in levende lijve. Langzaam aan kun je de klant dan wegwijs maken. En dan heb ik het niet alleen over de oudere klant die niet handig is op de computer. Ook de jongeren zullen hun weg naar de digitale bibliotheek moeten vinden.
Dat is al uitdaging genoeg.
Ik zie hier een schone taak.

21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi


Het wordt steeds makkelijker om je eigen bibliotheek samen te stellen en dit ook nog te voorzien van opmerkingen.
Onze eigen nieuwe website gaat natuurlijk ook al helemaal die kant op. Voor de meeste mensen die niet veel achter de computer zitten nog een hele kluif. Maar gelukkig kunnen zij nog gewoon op onze oude catalogus kijken. En wie weet worden ze thuis achter hun scherm toch nieuwsgierig en klikken zo nu en dan door.
Het is toch heerlijk om je favoriete boeken in een lijst te zetten en dan ook nog geadviseerd te worden voor eventuele andere titels of schrijvers.
Wil je graag je mening geven over een titel dan kan dat ook. Of de mening van anderen lezen en daar op reageren.
Mogelijkheden zat. Hoewel het wel erg veel is voor wederom diegenen die niet veel achter de computer zitten. Bij de oefenopdrachten van ding 21 zaten al weer zoveel links dat je soms moet zuchten "nog meer leeswerk".Ik heb het dan ook gedoseerd gelezen.
Natuurlijk zijn er tal van mogelijkheden voor de bibliotheken. Het is toch fantastisch dat we nu ook een kijkje kunnen nemen in kasten in andere landen.
Ach, en zo nu en dan is men gewoon computermoe.

maandag 19 april 2010

18 LibraryThing

Erg leuk om mee bezig te zijn. Door deze opdracht heb ik mijn boekenkasten weer eens goed bekeken. Ik krijg nogal eens de vraag of ik nog een goed boek heb en dan kijk ik in de kast met de laatste aanwinsten. Nu keek ik ook weer eens in mijn kast met wat oudere boeken die ik vooral als tiener heb verslonden. Aan de titels zul je ook zien dat ik toen wat zwaarmoediger was. Toch was het nu weer smullen waardoor ik deze opdracht wat later heb ingevuld. Ik was nl. weer druk aan het lezen en bladeren geslagen. Vooral de werken van Blake en Eliot waren weer een feest.
Ik zal de volgende cursisten van 23 dingen volgen in hun LibraryThing-boekenkast. Het is toch leuk om te zien van je collega's wat zij in hun kast hebben staan. Dat doe ik meestal ook als ik bij iemand op visite ben.
Wij zijn er ooit mee gestart om iedere maand een tip van een bibliotheekmedewerker op de website te zetten maar helaas is dat doodgebloed. We moeten hier eigenlijk weer nieuwe energie instoppen.


maandag 12 april 2010

20 last.fm


Ik ben naar dit concert geweest. Niet in Praag maar in Amsterdam. Samen met mijn zoon omdat geen van zijn vrienden zin had om naar Radiohead te gaan. Hij vroeg daarom mij als groot fan mee te gaan (als ik me tenminste zou gedragen). Daar hoefde ik niet lang over na te denken en we hebben samen genoten.

Ik ben een groot muziek liefhebber en heb dan ook veel tijd besteed aan dit ding. Het artikel van Nico Dijkshoorn vond ik erg leuk. Natuurlijk moest ik ook proberen of mijn smaak overeenkomt met de tips die Last.FM geeft.
Welnu, ik hoef niet te balen want het klopte voor een klein deel. 1 van mijn favoriete bands is Radiohead. Als tips daarbij kreeg ik Muse (klopt), Gorillaz (klopt), Coldplay (neeee), Beck (neee)Jonny Greenwood (neee)en he he, op pagina 4 kwam ik weer iets tegen wat op mijn eigen lijst staat Jeff Buckley. Radiohead behoort bij de alternatieve rock maar dat wil nog niet zeggen dat ik alle alternatieve rock leuk vind. Ik heb een zeer uiteenlopende smaak van Pearl Jam tot aan Sammy Davis Junior. Het ligt er maar net aan hoe mijn stemming is.
Daarom maar eens proberen mijn eigen playlist samen te stellen.

19 sociale netwerken

Ook ik maak al langer gebruik van sociale netwerken hoewel ik moet bekennen dat ik eerder een lezer ben dan dat ik actief bijdraag.
Ik sta geregistreerd bij LinkedIn en bibliotheek20 Ning.
Dingen als facebook en Hives trekken mij niet en zou ik ook niet zo graag gebruiken voor de bibliotheek. De twee netwerken waarvoor ik geregistreerd sta wel. Je kunt er alles op vinden van discussies tot tips. Ik ben ook een tijdje lid geweest van netbib maar daar werd ik helemaal gek van. Al die mailtjes die je dagelijks kreeg. Een melding dat iemand in Groningen met vakantie is interesseerd me niet. Wat ik wel leuk vond waren de vacatures. Ooit heeft er een vacature gestaan voor een bibliothecaris in Aruba. Ik zou daar nooit serieus op in gaan maar dromen over boeken adviseren tussen de kokosnoten kan nooit kwaad.

Uit een onderzoek dat afgelopen donderdag in de Volkskrant stond bleek dat momenteel bv. Hives en myspace nog populair zijn maar in de toekomst flink in belangstelling zal dalen. Twitter daarentegen zal flink stijgen en zo ook LinkedIn.

Web 2.0 ding 17

Jeeminee, wat een hoop en toch krijg ik het voor elkaar niet te vinden wat ik zoek.
Ik heb ook geen zin om uren te zoeken dus misschien is het er wel maar is het niet zo snel te vinden. Over literatuur en leeskringen heb ik niet veel kunnen vinden. Wel over boeken uitgeven in eigen beheer maar dat zegt mij weinig.
Wat ik wel leuk vond was het thema food of je eigen kookboek maken. Ik had nogal trek toen ik hier weer naar keek dus vond het al gauw leuk en deed weer ideetjes op voor het avondeten.
Het is erg veel 2.0 en je moet echt de tijd nemen om je hierin te verdiepen. Voor de bibliotheek zie ik nog niet direct kansen. Dan zou ik eerst alles wat overzichtelijker willen.

vrijdag 26 maart 2010



Dit filmpje is door een collega in Beverwijk gemaakt tijdens Nederland Doet.
Een aantal leerlingen (opvallend dat het alleen jongens waren)van het Kennemer College Beverwijk hadden zich aangemeld voor vrijwilligerswerk in de bibliotheek.
Hun opdracht was: Maak een promotiefilmpje voor de bibliotheek.
Er zijn 3 filmpjes gemaakt maar deze vond ik het leukst. Wil je ze alle drie zien ga dan naar you tube en tik in : bibliotheek IJmond Noord.
Dezelfde avond stonden de films al op You Tube en kwamen er via de mail al positieve en enthousiaste berichten van de leerlingen binnen.
Natuurlijk een ontzettend leuk idee om leerlingen te betrekken bij de bibliotheek maar ook, door het op you tube te zetten, om iedereen te laten zien wat je zoal doet in de bieb.
Wij zouden bijoorbeeld opnames kunnen maken van onze activiteiten.

Ik gebruik zelf you tube regelmatig om muziek te zien en te horen.

Podcast

Heel handig. Vaak zit ik in de auto als er een boekenprogramma op de radio is en kan ik een deel horen.Eenmaal op plaats van bestemming moet ik de radio uitdoen dus mis ik een deel. Via podcast luisteren op momenten naar eigen keuze is natuurlijk superhandig. Er zullen ook ongetwijfeld programma's zijn die ik niet ken dus ik ga eens op zoek.
Voor mij een goede bron van informatie.
Voor de klant zouden we een een link naar een goed boekenprogramma op de site kunnen zetten (uiteraard met toestemming van het programma).

maandag 15 maart 2010

13 google docs

Google docs lijkt me handig. Ik heb het zelf nog nooit gebruikt maar ik zie wel in dat het een stuk handiger is dan constant nieuwe versies van documenten te mailen.
Ik heb een document wat ik onlangs heb geschreven geplaatst en dat ging vrij eenvoudig.

12:Twitter

Ik heb zelf niet de behoefte om een twitteraccount aan te maken. Ik klets zowiezo al niet zoveel en als ik klets doe ik dat liever oog in oog bij een etentje of tijdens een uitje. Verder klets ik veel tegen mijzelf dan kan ik daar niet later op aangesproken worden, dus lul ik maar een eind raak en geef ronduit mijn mening. Gestoord? Ja, waarschijnlijk wel, maar niemand heeft er last van.
Twitteren is niks voor mij. Veel te veel mensen luisteren/lezen dan mee.
Natuurlijk zie ik ook wel weer voordelen bij het twitteren. Informatie, bevindingen en meningen binnen bibliotheekland zijn snel gevonden en je kunt erop reageren.
Dus wie weet zal zelfs ik het ooit gaan gebruiken als ik bijvoorbeeld wil weten hoe de dvd/cd-bakken van Jan David Hanraat in andere bibliotheken beleefd worden.

maandag 8 maart 2010

11. Wiki's

Wederom zie ik met wiki's kansen voor leeskringen. Voor diegenen die ook digitaal graag lezen en schrijven is een leeskring online (op een wiki)prima. De leden van de kring kunnen door het hele land (of zelfs buitenland) wonen, je hoeft niet allemaal op hetzelfde moment online te zijn. en je kunt rustig nadenken voordat je je mening geeft.
Op de wiki zou je ook plaats kunnen reserveren voor een soort prikbord waarop mensen zich kunnen melden als ze een leeskring zoeken al of niet digitaal. Ook zou je op het bord een oproep kunnen doen wanneer je een bepaalde titel een keer wil bespreken. Kortom mogelijkheden zat.

Verder maak ik natuurlijk ook dankbaar gebruik van Wikipedia. Maar ik gebruik het om te lezen en niet om zelf bij te schrijven.

In de bibliotheek zou het intern een idee kunnen zijn om elkaars kennis (van collega's) inzichtelijk te maken. Er zijn zat collega's waarvan wij de interesse en kennis niet van weten. Je zult versteld staan.
Leuk om van elkaar te weten wat je hobby's zijn maar ook om advies te vragen.

maandag 22 februari 2010

10. Delicious

Erg handig dat Delicious. Heb meteen een hoop bookmarks erin gezet over leeskringen en young adult reading. Natuurlijk ook gekeken over er andere bookmarks onder die tags zaten.
Dit is vooral een handige tip voor leeskringen. Leeskringen kunnen zelf hun bookmarks aanbrengen maar ook veel van elkaar lezen.
Hoe ik dit tijdens een informatieavond aan leeskringen ga uitleggen weet ik nog niet. De meeste leden van een leeskring zijn niet direct mensen die veel achter de computer zitten. Misschien is het handig om een leeskringblog te maken op de website van de bibliotheek en daar de bookmarks in te zetten. in ieder geval zie ik veel mogelijkheden voor leeskringen om informatie te zoeken maar ook om zelf informatie op het web te zetten. aangezien we 34 leeskringen in Haarlem en Heemtsde van een leeskringkoffer voorzien is het duidelijk dat daar een grote belangstelling voor is.
Ik denk dat ik voorlopig iedere dag even op delicious ga rondneuzen en dan komen de ideeen vanzelf.
Ik ben momenteel ook druk bezig met het samenstellen van een collectie voor 'young Adults' en ook daarvoor zal ik gaan zoeken op delicious.
Al met al biedt het veel mogelijkheden voor de bibliotheek en de klanten.

dinsdag 16 februari 2010

web 2.0

Bij ons in de bibliotheek heeft de muziekafdeling Biebsounds. Iedereen kan daar een berichtje opzetten of reageren op een ander.
Een prima manier om de bibliotheek en je collectie, activiteiten etc onder de aandacht te brengen en daar eventuele reacties op te ontvangen zodat je weet of je goed bezig bent of nog wat moet aanpassen/toevoegen.
Helaas wordt er nog niet zoveel op gereageerd als ik zou willen.
Voor het domein Lezen & Literatuur zou dit ook een mooi medium zijn. Alleen is het jammer dat je niet sneller, directer of duidelijker vanuit de homepagina van de bibliotheekwebsite naar dat domein kunt (en ook uitgedaagd wordt om daar op te kijken).
Wie weet op de nieuwe website.

online plaatjes bewerken

Ik ben apetrots dat het me gelukt is om mijn dochter op de cover van een Rocktijdschrift te krijgen. En dan is het me ook nog gelukt het plaatje in mijn blog te zetten.
Ik wilde er eigenlijk ook nog een tekst bij schrijven maar dat is niet gelukt. Ach ja, niet alles kan vlotjes gaan.

MagMyPic


Create Fake Magazine Covers with your own picture at MagMyPic.com


zaterdag 6 februari 2010

Flickr 7

Ik heb gespeeld met FINDR, erg leuk. Eerst zoals de opdracht aangaf het woord Jaguar opgegeven maar toen ik het resultaat zag ben ik snel naar embroidery gegaan. Daar heb ik het op slideshow gezet en ben achterover gaan zitten kijken.Erg leuk, mocht ik ooit inspiratie missen dan kan ik findr raadplegen.
http://www.flickr.com/photos/47290199@N07/

Flickr


quilts 041
Originally uploaded by bibliotheek1

Het plaatsen van een foto vanuit Flickr met een URL is me niet gelukt. Daarom zelf maar foto's genomen van de quilts die ik in de kast heb liggen. En zowaar het is gelukt. Eerlijk gezegd gaat het handwerken me beter af dan het werken op de computer.
Met deze quilt ben ik al 3 jaar bezig. Er is nl. zoveel huiswerk voor andere quilts tussendoor gekomen dat ik 'm nog niet af heb kunnen maken

woensdag 3 februari 2010

netvibes

Het is me allemaal na veel pijn en moeite gelukt. Ik ben nu lid van een aantal rss-feeds. Ik heb me in eerste instantie aangemeld bij google-reader en eerlijk gezegd bevalt me dat beter dan netvibes. Het een en ander wordt natuurlijk wel gefilterd maar het blijft een hele hoop nieuws dat je binnen krijgt en ik heb daar niet al te veel tijd voor over om het allemaal te lezen.
Al met al een goede oefening om eens anders bezig te zijn met informatie.

zondag 31 januari 2010

Netvibes vervolg
Gelukkig is het mij gisteren nog gelukt om mijn adres voor netvibes te veranderen.
Volgens mij is de hele opdracht normaal gesproken goed te doen maar het wordt een stuk lastiger als je je emailadres verkeerd hebt doorgegeven. Het corrigeren daarvan is heel lastig.

netvibes

Ik begin zo langzamerhand aardig radeloos te worden. Bij het aanmelden voor netvibes heb ik een verkeerd gmailadres ingetikt en dit is geaccepteerd. Ik krijg dit met geen mogelijkheid meer gecorrigeerd. Ik kan 'm dus niet activeren want het emailadres wat ik opgegeven heb bestaat niet maar daar is wel het berichtje naar gestuurd.
Ik ben helemaal opnieuw begonnen. Nieuw gmailadres aangemaakt, weer naar netvibes om me opnieuw aan te melden, maar dat accepteerd ie niet.
Ook het wijzigen van mijn emailadres in mijn blog (zoals Willem mij adviseerde) lukt niet. Er wordt dan geschreven: gmailadressen worden niet geaccepteerd.
Wat nu????
Ik heb trouwens wel rssfeeds gedownload maar dan niet in netvibes.
Ik zit te klooien (pardon my language) met dat emailadres wat ik in het begin al fout heb gedaan.
Kan iemand mij helpen want ik heb er nu al aardig wat uurtjes opzitten.

maandag 25 januari 2010

zoeken,zoeken,zoeken

Vandaag wilde ik een tweede bericht in mijn blog zetten en kwam er maar niet uit hoe ik dit moest doen.
Inmiddels heb ik van teamgenoot nr. 4 (de rest was niet bereikbaar of wist het ook niet) begrepen dat je je rechtbovenin je blog moet aanmelden. O.K. dat weten we dan ook weer, maar ik ben ondertussen wel een uur verder.
Bij het aanmaken van mijn blog heb ik het mailadres van het werk gebruikt. Ondertussen heb ik ook een gmail-account maar weet niet hoe ik dit nu moet veranderen in mijn blog (zodat ik het gmail-adres ook kan gebruiken bij aanmelding).
Weet iemand hoe dit moet?

zaterdag 23 januari 2010

week 1 oefening

Een eigen blog maken! Alleen een naam bedenken vind ik al erg moeilijk.
Drie dagen lopen piekeren en uiteindelijk niks kunnen bedenken. Orgineel ben ik al helemaal niet dus heb ik dat idee maar van me af gezet.
Al pratend met mijn zoon kwam ik op het idee om mezelf gewoon (just) Genie te noemen. Per slot van rekening ben ik ook niks meer of minder dan Just Genie.
Daarmee is de eerste stap voor 23 dingen gezet